Интервю на Лъчезар Петров, Изпълнителен директор на Мундус Сървисиз АД в предаването "Бизнес среща" на телевизия Bloomberg Bulgaria

Интервю на Лъчезар Петров, Изпълнителен директор на Мундус Сървисиз АД в предаването "Бизнес среща" на телевизия Bloomberg Bulgaria

Фасилити индустрията в България трудно си проби път и това не зависи толкова от жизнения стандарт, а от народопсихологията. "Българинът до преди 20 години бе майстор във всичко и всичко правеше сам - от работата, която вършеше, до дома, който оправяше и след това колата в гаража, която ремонтираше. Сега българинът се промени като визия и мислене и се е концентрирал в това, което действително му носи дивиденти и му носи пари и гледа всичко странично да го даде да се прави от друг. Именно там идваме ние, като компания". Това каза Лъчезар Петров, Изпълнителен директор на Мундус сървисиз, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"Нашето желание наистина е да превърнем всяка дейност, която не е свързана с основната дейност на бизнеса на нашите клиенти, в наша услуга".

Когато започнах работа, не бяхме и чували понятието "фасилити мениджмънт", разказа Петров. Стартът на компанията е през 1993 година. Тя стартира с различно име, а идеята се ражда от разговор с приятели. Когато Петров споделя идеята със своите близки, тя им изглежда изключително "неприемливо".

"Но аз съм такъв човек, когато виждам идея, която ми се струва успешна, я преследвам, не се отказвам, упорит съм и от позицията на днешния ден мога да кажа, че идеята се оказа успешна".

"В началото се финансирахме трудно. Никой не ти обръща внимание, когато прохождаш, още повече когато си млад. Подхождат към теб с недоверие". 

"Работех на две места и всеки лев, който успявах да заделя, реинвестирах в продължение на години. Едва през 2000 година, когато вече имах екип от 8-9 души, преценихме, че вече имаме база, на която да стъпим, пристъпихме към инвестиция в професионално оборудване, получихме и първото си банково кредитиране. Тогава насочих всичките си усилия само в тази дейност". 

Стартирахме само с почистване, а след това сменихме и името на компанията на "Вики Комфорт", добави предприемачът. "Тогава покрай работата идваха запитвания дали можем да поддържаме и зелени площи и тн. Ден след ден, стъпка след стъпка, до момента, в който компанията стана 1400 служители в цялата страна с близо 10 млн. оборот. Тогава при мен се появи Елвин Гури, който ми даде възможността и визията как компанията да се развие, не само органично но и с придобиване на компании. Трябваха ми около година и половина разговори, за да се уверя, че е дошъл моментът да вкарам партньор и инвеститор в компанията". 

От две години сме част от Мундис сървисис и това бе желан резултат, каза още Петров. "Външните инвеститори в България искат да бъдат обслужвани така, както и извън страната и да разполагат с богат набор от услуги. Наши клиенти са над 450 юридически лица и работим с над 2500 служители в цялата страна, като предлагаме широко портфолио от услуги".

"Единственият начин да управляваш такава структура е да има дисциплина, точно и ясно разписани процеси, подходящ софтуер, който имплементирахме в нашата компания. Той ще ни позволи да управляваме бързо и лесно всички процеси в компанията".

"Апетитът идва с яденето. Когато станеш лидер в страната си, започваш да се озърташ и в чужбина. Искаме да станем лидер и на регионално ниво. Първо в най-близките държави - Румъния и Гърция". 

Как се осъществява обратната връзка? Предстои ли компанията да разгърне бизнеса си в посока обслужваме и на домове? Използват ли се подизпълнители в работата на компанията? Какъв е процентът на т.нар. "инхаус" услуги? Какви са разликите между българския пазар и Стария свят? 

Вижте повече във видеото.

 

Споделете тази публикация в:

Последните публикации в Зона на знанието