Какво е значението на качеството на въздуха в затворени помещения и как можем да го подобрим?

Осигуряването на оптимално качество на въздуха в помещенията – IAQ (indoor air quality) играе ключова роля за създаването на здравословна и комфортна среда за работа или живот, независимо дали става въпрос за офис сграда, жилищен апартамент, супермаркет или друго помещение. Защо е важно да не се допуска то да се влоши, какви са последствията от лошото качество на въздуха и кои стратегии могат да се приложат за подобряването на качеството на въздуха в помещенията?

Разбери повечеair indoor quality

Пандемията от Covid-19 изведе на преден план значението на добрата вентилация и филтрирането на въздуха в затворените помещения, а предаването на болести по въздушен път провокира дискусии относно безопасността на работното място.

В настоящата модерна реалност, след пандемията, управлението на качеството на въздуха в затворени помещения е по-важно от всякога, особено за подсилването на увереността на служителите, които се колебаят дали да се върнат в офисите.

Какво всъщност представлява качеството на въздуха в затворени помещения?

Качеството на въздуха в затворени помещения може да се определи като състояние на въздуха в и около затворените пространства и структури, където хората работят, учат и живеят. Повлиян от много фактори, включително наличието на замърсители, нива на влажност, температура и вентилация, качеството на въздуха в затворени помещения играе ключова роля за определянето на здравето и комфорта на обитателите.

С разпространяването на хибридния модел на работа, офисите започват да се използват все по-гъвкаво, което налага осъществяването на контролирана вентилация, адаптираща се към нивата на заетост. Освен реактивно, управлението на IAQ следва да включва и проактивни мерки за създаване на устойчиви, здравословни и продуктивни работни пространства.

Освен осигуряването на безопасна и здравословна среда, правилното поддържане на системите за управление качеството на въздуха в затворените помещения може да помогне и за свеждането до минимум на потреблението на енергия.

Какви последствия обаче крие лошото качество на въздуха в затворените помещения за обитателите и за самото помещение?

Лошото качество на въздуха може да доведе до неприятни последици както за обитателите на едно помещение, така и за самото помещение.

Повишеното количество на замърсители във въздуха в затворени помещения може да причини множество здравословни проблеми за обитателите като например респираторни заболявания, алергии, главоболие, проблеми с концентрацията, замайване, умора и други.

Недостатъчната вентилация може да доведе до повишени нива на влажност и конденз върху различни повърхности като прозорци, стени и тавани. Продължителното излагане на повишена влажност създава среда, силно благоприятна за появата и разпространението на мухъл, което може да представлява риск за структурната цялост на сградата. Бавната скорост на обмен на въздуха допълнително ускорява влошаването на някои основни строителни материали, под формата на гниене и корозия, което компрометира структурната здравина на сградата. Справянето с тези проблеми изисква значителни инвестиции в ремонти и саниране, което води до наличието на голяма финансова тежест за собствениците.

Какви са стратегиите за подобряване на качеството на въздуха в затворени помещения?

Стратегиите за подобряване на качеството на въздуха включват идентифицирането на източници на замърсяване, както и оценка на ефективността на ОВиК системата. Поддържането на подходящ обмен на въздуха е от първостепенно значение за осигуряването на защитата на обитателите и самата сграда. Стратегиите включват още:

1.     Проверете външните ограждащи елементи на сградата

Външните елементи на сградата са от решаващо значение за поддържането на енергийна ефективност, предотвратяването на проникването на влага и осигуряването на здравословно качество на въздуха. Редовно проверявайте и оценявайте външните ограждащи елементи на сградата, включващи покрив, стени, основа, прозорци и т.н. Проверявайте за течове на вода, видими влажни зони и уплътнения около врати и прозорци. При констатиране на проблеми предприемете съответните мерки за отстраняването им.

2.     Поддържайте хидравличен баланс на ОВиК системите

Балансираната вентилация осигурява постоянен и контролиран обмен на вътрешен и външен въздух. Това помага за премахването на замърсителите, алергените и застоялия въздух от вътрешната среда, допринасяйки за по-добро качество на въздуха в помещенията. Добре функциониращите ОВиК системи също филтрират и пречистват въздуха, намалявайки риска от респираторни и други здравословни проблеми.

3.     Контролирайте температурата и влажността

Високата влажност може да доведе до появата на мухъл, акари и други алергени. Контролирането на температурата и влажността може да предотврати оцеляването и предаването на патогени във въздуха, включително вируси и бактерии, а също така може да инхибира заразяването с прахови акари и други вредители. Има различни опции за контрол на температурата и влажността, част от които са сензорите за температура и влажност и интелигентни термостати.

4.     Следете въглеродния диоксид

Нивата на въглеродния диоксид могат да послужат за индикатор за ефективността на вентилацията и да помогнат за идентифицирането на потенциални проблеми. В допълнение към традиционния мониторинг вече са налични по-сложни опции като сензори за заетост, които могат да регулират скоростта на вентилация въз основа на нивата на въглероден диоксид в реално време.

5.     Правете редовна поддръжка на ОВиК системи

Извършването на рутинна поддръжка на системите за отопление, вентилация и климатизация е от решаващо значение за осигуряването на добро качество на въздуха в затворените помещения. Предприемането на основните стъпки за почистване и/или смяна на въздушни филтри, проверка и почистване на серпентини, вентилатори, превключватели и термостати играе ключова роля за гарантирането на оптимално качество на въздуха в затворените помещения.  

Нуждаете се от поддръжка на системи за отопление, вентилация и климатизация? Искате да подобрите качеството на въздуха във вашите помещения?

Разгледайте нашите услуги:

✅ Системи за отопление, вентилация и климатизация

Вижте още:

Получете безплатна консултация за своя бизнес