Защо UPS системите не са еднакви и какво е тяхното значение за бизнеса?

Независимо дали става въпрос за малки офиси, големи промишлени предприятия, интернет доставчици, търговски центрове, телевизии, болници или други административни сгради, прекъсването на електрозахранването може да донесе негативни последици за всеки един бизнес - загубата на данни, повредата на чувствително оборудване и прекъсването на работния процес са само част от тях. Решението на тези проблеми е имплементирането на UPS системи.

Разбери повечеups systems in different sizes

UPS устройствата осигуряват стабилно захранване, когато възникне проблем с централната електрическа мрежа. По този начин те позволяват на оборудването да продължи да функционира дори и при спиране на електрозахранването.

Защо съществуват различни UPS системи с една мощност, но в различен ценови клас?

UPS системите не са еднакви. Те се различават по своята технология, степен на сложност и качество на използваните батерии и респективно предоставят различно ниво на защита за оборудването.

Можем да разграничим три вида UPS технологии спрямо степента им на защита към включеното към тях оборудване: Оffline (Stand-by), Line-Interactive и On-line Double Conversion.

Offline технологията се използва най-често при защита срещу неизправности в захранването, спадове на напрежението, както и токови удари. При нея UPS-ът захранва устройството директно от централната мрежа, извършвайки филтриране, без да осъществява активно преобразуване. Когато електрозахранването спре, UPS устройството предоставя ток от батерията. Този тип технология е подходяща за защита на оборудване, което не е от критическо значение.  

Line-interactive технологията се използва за защита срещу спиране на ток, спадове на напрежението, токови удари, ниско напрежение и пренапрежение. Този тип UPS устройства използват трансформатор, който ефективно филтрира и стабилизира отклоненията на напрежението, като при по-слаби колебания успява да стабилизира изходното напрежение без да е необходимо превключване или използването на батерия. Линейно – интерактивната технология се прилага предимно за защита на корпоративни мрежи и ИТ приложения.

On-line Double Conversion технологията защитава оборудването от всички възможни проблеми, свързани с електрозахранването: спиране на ток, спадове и пикове в напрежението, токови удари, шум по мрежата, ниско и високо напрежение, вариации на честотата. Предимството на този вид технология е преобразуването на входното напрежение от променливо в постоянно, последвано от ново преобразуване от постоянно отново в променливо, което осигурява захранване без електрически смущения. Този вид технология се използва за непрекъсната защита на оборудване, което е от критично значение.

Разликите между трите типологии се отразяват и в качеството и продължителността на живота на батериите в UPS системата.

При офлайн UPS системите се наблюдава често превключване към батерията, особено когато устройствата са инсталирани в среда с ниско напрежение, което може да доведе до по-честа смяна на батерията, отколкото ако се използва линейно-интерактивен UPS.

При линейно-интерактивните UPS устройства използването на автоматичен регулатор на напрежението (AVR) за коригиране на необичайни напрежения предотвратява прекомерното използване на батерията по време на понижено напрежение и пренапрежение.

Онлайн UPS системите използват енергия от батериите само когато захранващото напрежение е изключително ниско, високо или когато настъпи пълна загуба на мощност, което от своя страна ограничава необходимостта от скъпа и честа смяна на батериите. И онлайн и линейно -интерактивните UPS от по-висок клас разполагат със системи за управление на батерията, които могат допълнително да удължат живота и. Добавянето на допълнителни батерии при някои модели може да осигури по-дълги периоди на работа.

 Изборът между различните UPS технологии за постигането на оптимална защита зависи от необходимото ниво на надеждност, както и вида на оборудването, което ще бъде обект на защита. Доверете се на нашия екип от специалисти, които ще ви дадат насоки кой е най-подходящият UPS в зависимост от Вашите нужди.

Имате нужда от UPS система за бизнеса?

✅ Разгледайте нашите предложения за UPS системи

Вижте още:

Получете безплатна консултация за своя бизнес